În trecut, lecțiile de pian au reprezentat o parte esențială a educației copiilor. Astăzi, mult mai puțini copii învață să cânte la pian, deși avantajele cursurilor de pian sunt numeroase.

În trecut, lecțiile de pian au reprezentat o parte esențială a educației copiilor. Astăzi, mult mai puțini copii învață să cânte la pian, deși avantajele cursurilor de pian sunt numeroase.

Chiar dacă nu toți copiii care iau lecții de pian vor avea o carieră muzicală, există o serie de avantaje pe care aceste cursuri le aduc în dezvoltarea copilului. 

1. Este stimulată sensibilitatea auditivă. Dacă lecțiile de pian încep de la vârste cât mai mici, copilul își poate îmbunătăți auzul muzical, care îi permite perceperea diferențiată a ritmurilor și intensităților sunetelor.

2. Copilul își dezvoltă motricitatea fină. Mișcările degetelor pe clapele pianului îi dezvoltă copilului capacitatea de a realiza mișcări fine, viteză și precizia cu care le realizează, precum și coordonarea dintre cele două mâini. Acest lucru îl va ajută în toate situațiile în care îi va fi solicitată coordonarea ochi-mână.

3. Copilul învață despre răbdare și perseverență. Deși la prima vedere pare simplu, a cânta la pian este rezultatul orelor întregi de exerciții repetate în fiecare zi. Copiii care iau lecții de pian învață ce înseamnă disciplină unui efort constant, ce înseamnă să nu renunți chiar dacă pare imposibil și să te bucuri de faptul că prin perseverență ai reușit un lucru pe care nu îl credeai posibil. Aceste “lecții” suplimentare îl vor învăța pe copil să muncească pentru a obține succesul și în alte domenii.

4. Sunt stimulate atenția și memoria. Deoarece copilul este nevoit să realizeze mișcări diferite cu cele două mâini și să urmărească partituri din ce în ce mai complexe, capacitatea să de concentrare a atenției va crește foarte mult. De asemenea, memoria de lucru, cea care se ocupă de păstrarea informațiilor de care avem nevoie pentru a finaliza o sarcină, este îmbunătățită prin intermediul lecțiilor de pian.

5. Crește stimă de sine. Așa cum am spus mai sus, a învăța să cânți la pian presupune efort și perseverență. Reușind să facă acest lucru, copilul va învăța că este capabil să realizeze lucruri dificile, iar stimă de sine va crește considerabil.


6. Spiritul de competiție este dezvoltat. Copiii care depun efort și au talent muzical, ajung să participe la competiții muzicale, unde nivelul lor de pregătire este evaluat și recompensat. A face față cu succes unei situații de competiție este o abilitate care îi va fi de folos în toate situațiile de examen pe care le va întâlni sau alte provocări ale vieții de adult.

7. Cultură generală îi va fi îmbogățită. Lecțiile de pian presupun și învățarea detaliilor despre viață compozitorilor, despre contextul social și istoric în care aceștia au trăit. De asemenea, copilul va lua contact cu un gen de muzică pe care cei mai mulți oameni îl descoperă abia la vârste mai mari sau poate niciodată.

Dacă aceste avantaje te-au convins, nu îți rămâne decât să cauți cursul de pian potrivit pentru copilul tău. În plus, datorită tehnologiei digitale, pianele nu mai sunt atât de inaccesibile că preț precum erau înainte. Există o serie de piane și pianine la prețuri (și dimensiuni) acceptabile, din care poți alege dacă decizi să îl apropii pe copil de acest instrument.

Școala de muzică GRACE a pregătit pentru voi săli de studiu moderne și izolate acustic pentru o sonoritate cât mai bună. De asemenea, avem și instrumente muzicale de ultimă generație de care vă puteți bucura dacă urmați cursurile noastre.

Începe cursurile acum folosind pagina de Contact.

Adrian Pîrlea

Profesor de pian

Pasionat de muzică încă din copilărie, Prof. Adrian Pîrlea vă așteaptă la cursuri de pian interesante și moderne.

Silviu Dumitrașcu

Profesor de PIan

O vastă experiență în mediul didactic, pasiunea pentru muzică și dragostea pentru copii, îl recomandă pentru cursuri de pian atractive și interesante.

Tu sau copilul tău ați luat lecții de pian? Dacă da, care sunt avantajele de care vă bucurați?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.